CoronaVac Aşısının Bazı Yeni Virüslere Karşı Etkisi Daha Düşük Olabilir.

Ülkemizde yaygın kullanılan iki COVİD aşısından biri ve ilki olan CoronaVac aşısının bazı yeni mutant virüslere karşı etkinliğinin düşük olabileceği bildirildi.

Mayıs 28.2021

Ülkemizde yaygın kullanılan iki COVİD aşısından biri ve ilki olan CoronaVac aşısının bazı yeni mutant virüslere karşı etkinliğinin düşük olabileceği bildirildi. 

Günümüzde SARS-CoV-2 virüsüne karşı kullanılan aşıların hemen hepsi 2020 yılı ortalarında ağır COVID enfeksiyonuna karşı etkili oldukları gösterildikleri sonrası kullanıma geçtiler. Özellikle 2020’nin ikinci yarısından itibaren farklı mutant SARS-CoV-2 virüslerinin daha etkili oldukları görülmeye başlandıO yüzden kullanılan aşıların bu mutant virüslere karşı etkisi de ölçülmeye çalışılıyor. 

 

Çin’de Nanjing Drum Tower hastanesinde 93 sağlıkı erişkinde yapılan araştırmada CoronaVac aşısının bu konudaki etkinliğinin ölçülmesi hedeflenmiş. Gönüllülerin kanının virüs tiplerine karşı etkinliği CoronaVac aşısı yapılmadan ve iki doz aşıdan 14 gün sonra ölçülmüş.

 

Dünyada bulunan 6 virüs tipi, 1-orijinal virüs, 2-B.1.1.7 denilen İngiliz virüsü, 3-B.1.351 denilen Güney Afrika virüsü, 4- P.1 denilen Brezilya virüsü, 5- B.1.429 denilen California, virüsü, ve 6-B.1.526 denilen New York virüsüne karşı gönüllülerin kanında aşı öncesi her hangi bir nötralize edici etki beklendiği gibi görülmemiş. İkinci aşıdan 14 gün sonra alınan serumların %82’si orijinal virüs, İngiliz ve California virüsüne karşı etkili imiş. Ancak diğer 3 virüs tipi, Güney Afrika, Brezilya ve New York virüslerine karşı etkinlik 4-5 kat daha az bulunmuş. Hasta kanlarının bu virüslere karşı etkisi sırasıyla %5, %34 ve %26 olarak ölçülmüş.

 

Yazarlar bazı spesifik tip mutasyonların, burada bahsedilen E484K mutasyonu, aşıların etkinliğini azaltabileceğini yazmışlar.

 

Dr. Genco Yücel Ne Diyor?

 

Ülkemizde sık kullanılan bir aşının bazı yeni virüslere karşı etki düşüklüğü önemlidir. Ancak burada araştırmanın belki de aşının etkinliğinin ortaya çıkmasından daha erken yapıldığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Daha önce bildirilen çalışmalarda etkinliğe daha geç bakılmıştı.  Ayrıca bunun hastalanmanın test edilmesi değil de, kanın etkinliğinin ölçüldüğüdür. Laboratuar şartları her zaman gerçek hayata uymadığını akıldan çıkarmamalıyız. Hatta, başka bir aşıda, Johnson & Johnson aşısında da benzer bulgular olmasına rağmen aşının hastalığı azalttığı görülmüştü.

 

Aşıların pandeminin ilk fırtınası geçtikten, hayat normale döndükten sonra farklı programlarla belki başka aşılarla karıştırılarak verileceğini düşünüyorum. Şimdi bize düşen aşımız geldiğinde olmak ve korunmaya devam etmektir.

 



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER