COVİD Artık Genç, Çocuk Hastalığı mı?

Nature dergisinde çıkan bir yazının başlığı böyle İsrail’de erişkinlerin %85’inin aşılanması sonrası azalan hastalık sayıları son 1 ayda günde 10-15’ten 100’ün üzerine çıkınca, ülkede Sağlık Bakanlığı 12-15 yaş çocukların da aşılanmasını tavsiye etti. İsrail gibi ABD, İngiltere gibi ülkelerde de yeni hastalığa yakalananlarda yaş ortalaması düşüyor.

Temmuz 11.2021

Nature dergisinde çıkan bir yazının başlığı böyle. İsrail’de erişkinlerin %85’inin aşılanması sonrası azalan hastalık sayıları son 1 ayda günde 10-15’ten 100’ün üzerine çıkınca, ülkede Sağlık Bakanlığı 12-15 yaş çocukların da aşılanmasını tavsiye etti. İsrail gibi ABD, İngiltere gibi ülkelerde de yeni hastalığa yakalananlarda yaş ortalaması düşüyor. Hastalık artık aşılanmayanların hastalığı haline geliyor. Aşılanma kampanyaları da yaşlı ve riskli kabul edilen kişilerden başladığı hastalık aşılanmayan genç, çocuk hastalığı haline geliyor.

 

Yazıda Norveç’ten epidemiyolojist Karin Magnusson’un çocuklar üzerindeki değerlendirmesinden bahsediliyor. Norveç sağlık sisteminde COVİD yakalanan çocuklarda, hastalık sonrası 6 aya kadar doktor ziyaretlerinin çok sıklaştığı anlaşılıyor. İsrail’de çocukların maske kullanımı ve sosyal önlemlerin çocuklarda da yaygınlaştırılması tartışılıyor.

 

Avrupa Hastalıktan Korunma ve Önleme Merkezi Stockholm’den Nick Bundle ise, hastalık çocuklarda artsa da, toplam sayıların düştüğünü söylüyor. ABD’den Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Jennie Lavine bu yüzden aşının hastalığı kötü geçirmeyen çocuklara yapılıp, aşıdan mahrum kalan özellikle fakir ülkelerdeki yaşlı veya riskli gruba yapılmamasının global sorun olacağını söylüyor.

 

Cambridge Üniversitesi’nden Henrik Salje’ye göre de zamanla aşağı düşen hastalık rakamları artabilir ve gençlere, çocuklara aşılamaya başlanırken, önceden aşı olan yaşlılarda aşı etkisinin azalması ile trendin yine hasta yaşlılara dönebileceğini söylüyor.

 

Dr. Genco Yücel Ne Diyor?

 

Dünyanın her yerinden gelen raporlar hastalığın özellikle yeni varyantlarla, azalan önlemler, açılan ekonomilerle arttığı ve hastalananların yaş ortalamalarının düştüğü görülüyor. Şu an toplumda yayılma genç, çocuklar üzerinden yürüyor.

 

Bu yazıda da bahsedildiği gibi çocuklarda hastalık ağır geçmese de, etkilerinin uzun süreceği endişesini taşıyorum. Norveç’teki gibi ‘’Long’’-Uzun COVİD denilen sorunun yaşı küçükler için daha önemli olacağını düşünüyorum.  Bu kabusu atlatacağımıza güvenim tam. Ancak, ‘’Long’’-COVİD’in aylar, ve belki de yıllar sonraki etkilerinden milyonların etkileneceğinden korkuyorum. O yüzden ben aşılamanın süratle 12 yaşa indirilmesi gerektiği kanaatindeyim.

 

Umarım ülkemizde de aşılama kısa sürede daha genç yaşları kapsayacak şekilde genişler. Özellikle Eylül ayından, okullarda yüzyüze eğitim başlamadan evvel genç ve çocuklar da tam aşılanırlar.

 



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER