MRNA bazlı COVİD aşıları, ülkemizde de yaygın uygulanan BioNTech ve Moderna aşılarının kısırlığa yol açıp açmadığını araştıran bir çalışmaya göre, aşı olan erkeklerde, sperm sayısında değişiklik görülmüyor.
COVİD aşılama kampanyalarına karşı, aşı olmak istemediğini söyleyen en az %30’luk bir kitle mevcuttur. Aşı olmak istemeyenlerin önemli argümanlarından birisi de, aşının kişiyi kısırlaştırdığı iddiasıdır. Aşı çalışmalarında bu yönde bulgu ve değerlendirme olmadığı için bunun cevabı bilinmemektedir. ABD Miami Üniversitesi’nde bir grup araştırmacı Aralık 2020-Ocak 2021 arasında 18-50 yaş arası sağlıklı 45 erkek gönüllüde bu soruya cevap aramış.
Gönüllülerden, 2-7 gün ilişkiden uzak kalma sonrası ve birinci doz aşı öncesi semen örnekleri alınmış. Öncesi hiçbir fertilite problemi olmadığı kontrol edilen erkeklerden, ikinci doz aşıdan da ortalama 2 ay sonra örnekler,yine ortalama 3 gün cinsel inaktivite sonrası alınmış. Semen hacmi, sperm konsantrasyonu, sperm hareketliliği ve total hareketli sperm miktarı (TMSC) ölçülmüş. Sperm miktarı düşük olan 8 kişi de, araştırmaya dahil edilmişler.
Kişilerin yaklaşık yarısına Moderna, diğer yarısına da BioNTech aşısı uygulanmış. İkinci aşıdan sonra kişilerin ortalama sperm konsantrasyonu ve total hareketli sperm miktarı (TMSC) belirgin artmış. Aynı şekilde semen hacmi ve sperm hareketliliğinde de artış görülmüş. Sperm miktarı başlangıçta düşük olan kişilerin 7’sinde de sperm miktarları normal seviyeye gelmiş. Hiçbir gönüllü de aşılama sonrası sperm miktarlarında belirgin düşme saptanmamış.
Araştırmacılar bu sağlıklı erkeklerde sperm miktar veya kalitesinde azalma olmamasının düşünceleri ile uyuştuğunu, yine de, artışların bir erkekte olan normal değişim içinde olarak yorumlanabileceğini de eklemişler.
Dr. Genco Yücel Ne Diyor?
Özellikle BioNTech aşısı olma kaygısı yaşayanlarda, sıkça karşı karşıya kaldığım bir yorum; ‘’Ama, aşı kısırlık yapıyormuş!’’ oluyor. Bugün incelediğim araştırma, erkek sperm miktarı ve kalitesi üzerinden bu soruya, kısmen de olsa, ‘’böyle bir kaygıya yer yok!’’ cevabı veriyor.
Elbette, kısırlığın tek parametresi sperm değerlendirmesi değildir. Ama, bu sonuçlar kaygıları azaltacak düzeyde güzel bir araştırmanın bulguları.
Aslında, COVİD pozitif bulunanlarda yapılan bir araştırmada, sperm miktarlarının düştüğü bulunmuş. Yani, hasta olmak kısırlık açısından daha tehlikeli olabilir. Bu iki araştırmayı yan yana koyunca, eğer kısırlıktan endişeleniyorsanız, hasta olmamak, onun için aşı olmak, özellikle BioNTech aşısını olmak yerinde bir hareket olacaktır.
Son günlerde artan aşılama rakamları yüz güldürücü. Bunun gibi araştırmaların da desteği ile, aşılama oranlarımızı daha da arttıralım. Bu şekilde bu savaşı kazanıp eski günlerimize dönebileceğiz.