Maske kullanıldığında uçaklarda COVID-19’a yakalanmak neredeyse imkansız.

ABD’de bir haber kanalının bildirdiğine göre uçaklarda COVID-19 ile karşı karşıya kalmak imkansızdır. ABD Savunma Bakanlığı’nın yaptırdığı bir araştırmaya göre uçaklarda maske giyildiğinde yan koltukta oturan birinden çıkan solunum partiküllerinin kişinin soluduğu havaya girme şansı %0.003 civarındadır.

Ekim 20.2020

ABD’de bir haber kanalının bildirdiğine göre  uçaklarda COVID-19 ile karşı karşıya kalmak imkansızdır. ABD Savunma Bakanlığı’nın yaptırdığı bir araştırmaya göre uçaklarda maske giyildiğinde yan koltukta oturan birinden çıkan solunum partiküllerinin kişinin soluduğu havaya girme şansı %0.003 civarındadır.

 

Araştırmada bir aerosol üreten bir manken kullanılmış. Nefes alıp verme ya da, öksürme eşdeğeri aerosol parçacık uçak içinde havaya püskürtülmüş. Uçakta tüm yerlerin dolu olduğu şekilde her koltuğa ve koridora sensörler konmuş. Uçağın kendine özgü havalandırma sistemi sayesinde havaya saçılan partiküllerin %99.99’unun altı dakika içinde uçağın içinden uzaklaştırıldığı tayin edilmiş. Bunun da, toplumun geri kalan kısımlarına göre uçaklarda daha az bulama olması ile uyumlu olduğu düşünülmüş. Örneğin, uçakta çalışan hostes veya görevlilerde toplumun geri kalanına göre enfeksiyon oranı çok daha düşük olarak görülüyor.

 

Amerikan United Airlines genel müdürü Scott Kirby’e bu deney ve diğer bulgular uçağın içinin diğer geri kalan tüm iç mekanlara göre daha güvenli olduğunu gösteriyor.

 

Dr. Genco Yücel ne diyor ?

Değerli bir bilgi ve önemli gözlemler uçaklarda maske kullanımına özen gösterilmesi ile, uçak yolculukları dolu olsa bile enfeksiyon riskinin çok düşük olduğunu söylüyor. Bu tip deneyler, modellemeler üzerinden iddialarda bulundukları için her zaman gerçeği yansıttıkları söylenemez. Ancak uçağa binme konusunda tereddüt yaşayanları rahatlatacak bir veri.

 

Bence, bu araştırmada da en önemli nokta, maske kullanımını desteklemesidir. Her iç mekanda olduğu gibi maske takmak ve yanımızdakilere taktırmak en önemli koruyucu önlem olmaya devam ediyor. Havadaki mikropları %100 öldürecek çareler, örneğin, hava filtreleri kullanıma girene kadar da, böyle kalmaya devam edecek gibi görünüyor.



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER